31.08.2016

YBT:n suuret toimitukset SCA:lle saivat jatkoa

YBT toimittaa ruotsalaisen metsäjätin, SCA:n Helios-projektiin Timråssa kolmen teollisuusrakennuksen betonielementit suunnittelusta asennukseen. Kokonaiskauppa on kolme miljoonaa euroa ja toimitus käsittää erilaisia betonielementtejä 200 rekkakuormaa.

– Kyseessä on vuoden suurin toimitus, joka takaa perustyöllisyyden ensi vuoden alkuun saakka. Yhteensä Helios-projektiin toimitetaan elementtejä noin 5000 tonnia. Koko kapasiteettiamme suuri toimitus ei kuitenkaan vie, sillä Raahen ja Kuhmon tehtaiden ansiosta YBT:llä riittää resursseja, kertoo YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen.

YBT:stä on tullut vuosien varrella SCA-konsernin vakiotoimittaja, kun tehtaita on laajennettu useammassa vaiheessa. YBT teki ensimmäiset toimitukset SCA:lle jo vuonna 2006. Kaikkien YBT:n SCA-projektien suunnittelusta on vastannut oululainen Arkins Suunnittelu Oy, jonka suunnittelupäällikkönä on ollut DI Kalle Hautajärvi. Tärkeässä roolissa YBT:n Ruotsin viennin kannalta on ollut myös projektipäällikkö Krister Jansson.

– On erittäin hieno asia, että SCA luottaa laatuumme jälleen kerran. Hyvin tehty työ on tälläkin alalla parasta mainosta, sanoo Juha Alapuranen.

Kuljetustuki hiertää rajan pinnassa

SCA:n Helios-projektin kokonaisbudjetti on 7,8 miljardia Ruotsin kruunua, joten YBT on Ruotsin markkinoilla suurten tekijöiden joukossa rakentamassa jättimäistä hanketta.

Ylitorniolla perustettu YBT on tehnyt rajakauppaa Ruotsiin käytännössä koko 58-vuotisen historiansa ajan. YBT:n Ylitornion tehtaalta on matkaa Timrån kuntaan noin 700 kilometriä, mikä asettaa omat haasteensa myös kuljetuksille. Pohjoismaiden välinen kuljetustukien ero huolestuttaa kovasti toimitusjohtaja Alapurasta.

– Ruotsissa kuljetustuki on yli 400 kilometrin kuljetusmatkalle 40 %, kun se meillä Suomessa on vain 14 %. Lisäksi kuljetustukea maksetaan vain maiden sisäisistä kuljetuskustannuksista, jolloin Suomesta vietävistä kuljetuksista tukea saadaan vain rajalle asti, kuvailee Alapuranen YBT:n kilpailuasemaa suomalaisena yrityksenä Ruotsissa.

– Suomesta joudumme antamaan liikaa etumatkaa ruotsalaisille kilpailijoille etenkin kuljetuskustannuksissa. Esimerkiksi Sundsvallin lähellä olevaan Timrån kohteeseen nettokuljetuskustannus on yli 1 000 euroa kalliimpi Suomesta. Tilanteen vuoksi olemme perustaneet Ruotsiin YBT Sverige Ab:n ja hankkineet betonielementtien valmistukseen soveltuvat 2 000 m2 hallitilat Haaparannalta, päättää Juha Alapuranen.