19.04.2017

Kiitos Musti yhteistyöstä!

YBT:n legendaarinen yhteistyökumppani ja olympiavoittaja Sami ”Musti” Jauhojärvi, 35, lopettaa pitkän ja menestyksekkään hiihtouransa. YBT:n ja Jauhojärven yhteistyö alkoi Ylitorniolla syntyneen mestarihiihtäjän uran alkumetreillä.

”YBT:n merkitys oli erittäin suuri urani alkuvaiheessa, jolloin urheilija todellakin tarvitsee tukea. YBT on ollut mukana yhteistyökumppanina koko urani ajan, mikä on erittäin merkittävä asia”, sanoo Jauhojärvi.

Jauhojärvi sanoo päätöksen lopettamisesta kypsyneen jo muutaman vuoden ajan.

”Jos Lahti ei olisi saanut järjestettäväkseen tämän talven MM-kisoja, olisi urani maailmancup-tasolla päättynyt todennäköisesti jo kauteen 2015. Lopetuspäätöstä helpottaa myös se, että tiedän saavuttaneeni fyysiset rajani. Minulla ei myöskään ole jäänyt katkeruutta saavuttamattomista asioista”, Jauhojärvi sanoo.

”En ole varsinaisesti kyllästynyt hiihtoon, mutta jossakin vaiheessa vain käy niin, että kilpailuvietti alkaa hiipua. Harjoittelemalla voisin etsiä rajojani vielä muutamia vuosia, mutta kilpailumielessä sen aika on ohi. Suurin syy lopettamiselle on se, että en usko enää taistelevani kultamitaleista tulevissa olympialaisissa. Ikääntymisen myötä kehittyminen on hidastunut selvästi, eikä yhdessä vuodessa ole enää tehtävissä ihmeitä.”

Jauhojärvi on ollut vuosikausia takuuvarma jäsen Suomen viestijoukkueessa. Hän tietää, että kaiken onnistuessa sataprosenttisesti hän olisi joukkueessa myös olympialaisissa.

”Onneksi nuoremmat hiihtäjät tekivät jo kuluneena talvena selvän tason noston, ja olen varma, että joku heistä tekee yhtä varmaa tulosta viestijoukkueessa tulevina vuosina kuin minä olen tehnyt”, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärvi onnistui viimeiseksi jääneellä kilpailukaudellaan erinomaisesti kauden tärkeimmällä hetkellä, Lahden MM-kotikisoissa. Siellä hän saavutti parisprintissä MM-pronssia Iivo Niskasen kanssa ja ylsi 15 kilometrin perinteisellä kahdeksanneksi.

”Kuluneella kaudella yhdelläkään muulla kisalla kuin Lahden MM-hiihdoilla ei ollut suorituksen suhteen merkitystä. Kaikki henkinen ja fyysinen valmistautuminen kulminoitui kotikisoihin, joissa onnistuin tekemään kauden parhaat suoritukset. Tänä kautena voin sanoa monen ympyrän sulkeutuneen: aikuisten arvokisaurani alkoi Lahdesta 2001 ja päättyi Lahteen 2017. Lisäksi sain hiihtää urani viimeiset SM-hiihdot ammattihiihtäjänä synnyinmaisemissani Ylitorniolla, joissa saavutin 60:nnen SM-mitalini. On hienoa lopettaa pitkä ura huipulta, hyvässä henkisessä ja fyysisessä vireessä.”

Liikunnallista elämäntapaa Jauhojärvi jatkaa ja aikoo myös pitää kunnostaan huolta sen verran, että on tarvittaessa käytettävissä seuransa Vuokatti Ski Team Kainuun viestimieheksi Suomen Cupeissa. Uudelle työuralleen Jauhojärvi ei ole tehnyt vielä tarkkoja suunnitelmia.

”Minulle on jo tarjottu muutamia työpaikkoja. Viimeiset yli kymmenen vuotta olen ollut reissussa noin 200–220 vuorokautta vuodesta. Minulla on kaksi pientä poikaa, jotka tarvitsevat myös isäänsä kasvunsa tueksi, joten senkään vuoksi en ole hirveän innokas aloittamaan reissuhommia tulevaan pariin vuoteen. Tiedän kuitenkin, että hiihdon myötä saamani elämänkokemuksen ja positiivisen asenteeni vuoksi putoan aina jaloilleni!”